Fabels… en … Varia ….

Daarvan wemelt het (niet alleen) in konijnenland. Bijgaand enkele. Zodat je jezelf niets wijs hoeft te laten maken. Want vooral op marktplaats.nl wordt menigeen wat op de mouw gespeld, als je daarvoor gevoelig bent. Alles om een spoedige verkoop te kunnen rechtvaardigen.

Duitse Reuzen.

Dat zijn gewoon Vlaamse Reuzen. Niets meer, niet minder. Die vaak zoals menig ander ras in Duitsland wat forser worden gefokt. Wat een verkoopargument schijnt te zijn. Belachelijk lompe dieren soms ook. Kiloknallers. Hier in Nederland kent het ras geen maximum gewicht, maar wordt tegelijkertijd gesteld dat het wel allemaal een beetje in verhouding hoort te zijn. De Duitsers gebruikelijk opmerkelijk genoeg in de konijnenhouderij opvallend vaak het chauvinistisch getinte bijvoeglijke naamwoord Deutsche bij hun rassen, daar waar andere landen er wat anders op nahouden. En die het land van herkomst meer eer aandoen. Als voorbeeld; een Deutsche Widder is overal een Franse Hangoor, bijhalve bij onze Oosterburen. In Augustus 2012 heb ik er al eens in dit blog een stukje gewijd aan de Deutsche Riesen.

_MG_4336In handen geweest

“De jongen zijn alle dagen in handen geweest” is een veel gehoord (danwel gelezen) verkoopargument. Waardoor de jongen zouden zijn “gesocialiseerd”. Jonge konijnen moeten het in hun opgroei hebben in de eerste drie weken van hun leventje van rust en slechts één voedzame voedingsbeurt. Dus eigenlijk verstoort het alleen maar de groei, dat in handen nemen. Bovendien de eerste 10 dagen zijn ze grotendeels doof en blind en zit er amper haar op. Vraag me ernstig af wat er dan valt te socialiseren. Bovendien, natuurlijk is het mooi iets, een nestje konijnen, maar echt mooi qua uiterlijk kan ik pasgeboren konijnen nu niet echt noemen, die kleine worstjes. Een konijn kan nog makkelijk met 6 weken tam worden gemaakt, en al dat gehannes kan gewoon achterwege blijven.

 Stamboom

Ook zo’n verkoopargument wat vaak nergens op slaat. Een raskonijn wordt getatoeëerd, en heeft daarmee voor 10 jaar een uniek nummer. En zelfs daarna is het ook nog maar de vraag of hetzelfde nummer in dat ras gebruikt zal worden. Vroeger werd er gebruik gemaakt van een dekbewijs waarmee je naar de tatoeëerder ging. Nu onder invloed van de gewijzigde regelgeving gebeurt dat niet meer. Centraal in Nederland worden de nummers geregistreerd, middels ingevulde lijsten door de tatoeëerder en secretaris van je kleindierenvereniging. Maar meer nog zijn ze voor de eigen administratie van de fokker en natuurlijk showdoeleinden. Wat een voorwaarde is om deel te kunnen nemen aan een show. Veel zie je in advertenties van opmerkelijk vaak juist niet erkende rassen als Teddy Widders etc. dat men goochelt met deze stambomen. Die overigens elke %@#$% kan maken met een PC. En totaal geen authenticiteit kent. Ik heb ze wel eens gevraagd vooraf als mogelijk geïnteresseerde koper. Maar je krijgt ze nooit vooraf te zien. Iets te verbergen? Of er van zelf ook al van overtuigt dat het niks voorstelt.

 Worden niet groot, ouders zijn aanwezig.

Vaak toegepast om dwergjes aan de man te brengen. Ook weer zo’n mooi voorbeeld van onkunde. Omdat de ouders klein zijn, hoeven de jongen dat per definitie nog niet te zijn. Andersom kan een jong van twee Kleurdwergen waarvan er een ietsje groter dan de ander (een zogenaamde non-dwerg voor fokdoeleinden) onder invloed van de dwergfactor kleiner zijn/worden dan een van zijn ouders. De factor vererft autosomaal recessief. Zijn beide ouders tentoonstellingswaardige dwergen met elk de factor in enkele vorm aanwezig dan is 50% van de F1 nagenoeg het formaat van de tentoonstellingswaardige dwerg. En zal 25% de dwergfactor hebben en dus óf niet geboren worden óf slechts enkele dagen leven als gevolg van deze sublethale factor. En 25% heeft het dominante deel dubbel vererfd, en dus juist groter worden dan de ouders.

 Samen houden

In de algemene verkoopinformatie alhier (zie dat kopje) heb ik dit nogmaals toegelicht. Veelal wordt het gebruikt om in één klap meteen twee konijnen te kunnen slijten. Door de “commerciële handel” of opvangen. Begrijpelijke, maar niet altijd de juiste voorlichting. Zag van de week ook weer zo’n staaltje geleuter op RTL’s Editie NL. Dat de konijnen “naar school” moeten. Ik word er een beetje naar van als ik hoor/zie dat een konijntje een speeltje in zijn hok moet hebben en zo. Konijnen zijn door de eeuwen heen gedomesticeerd zonder. Denk niet dat die monniken in de middeleeuwen met speeltjes liepen te sjouwen, of te kijken of een konijn wel twee huppeltjes in zijn kooi kon maken. Rot op zeg …

 Kleur- en raszuiver

Veel fokkers weten zelfs niet eens hoe kleurzuiver hun stam is. En er wordt een hoop afgeklooid. Kleurverparingen, niks mis mee, maar breng er de kopende partij wel van op de hoogte, wat er in de achtergrond is gebeurd. En weet wat je doet. Te vaak is er een te grote diversiteit aan verschillende allelen tussen de beide partners, waardoor de nafok erg wispelturig kan verlopen. Heb het hier al vaak vermeld. Veel fokkers denken echter meer aan de praktijk (de hunne dan) te hebben, en trekken zich van de theorie niks aan. Te lastig? Voor een HTK-konijntje (Huis-Tuin-Keuken) niet zo belangrijk, maar wel als je een bepaald fokdoel nastreeft. Bij voorkeur koop ik sowieso niet altijd graag van collega-fokkers, mede om deze reden. Niet eens altijd opzet, maar veel vaker ook onkunde. Raszuiver wordt er vaak op advertenties gemeld, want ze zijn getatoeëerd. Laat dat laatste nou tegenwoordig geen garantie meer zijn. Na de versoepeling van de regelgeving daarin door de jaren heen. Oormerken zijn dus niet per definitie een garantie voor een goed konijn. De kans erop is weliswaar groter, maar dat is het dan ook wel. Er zijn ongetatoeëerde konijnen van fokkers die ik liever heb dan getatoeëerde van weer andere fokkers.

 Diagnoses stellen

Gebeurt vaak te goeder trouw. Maar doe het nu maar niet, is mijn advies. Waarvoor ik geen consult reken. Een dierenarts heeft er vaak voor gestudeerd en zit er net zo vaak ook nog naast. Helemaal niet commerciee; interessant om je daarin t specialiseren. En bovendien, die heeft het dier dan nog voor zich op tafel. Wie zijn wij, liefhebbers die dat aan de hand van een stukje tekst of een simpele foto hetzelfde denken te kunnen doen. Laat het lekker aan de dierenarts over. Als je dat verkiest. Ik kom er al jaren (gelukkig) niet over de vloer. Maar als het nodig zou zijn… Dan moet het daar maar gebeuren. In plaats van dat amateur-veterianisme op internet. Fokkers, beperk je in je kennis (en uitvoering) tot het knippen van nageltjes etc. als je zo nodig “klanten” op dierenkosten wilt laten besparen.

 Communicatie.

Nogmaals een stukje communicatie of althans een stukje gebrek eraan van onze KLN. Sinds onlangs staat er op de KLN site het nieuwe reglement voor AOC en de Vrije Klasse. Zag ik per toeval. Niet noemenswaardig anders dan reeds eerder omschreven in het jaarboek, en voorlopig voor een jaar geldig. En dat is weer goed, om dat nadien juist te evalueren. Of de nieuw bedachte categorie leden met een liefhebbersnummer het gehaald heeft zullen alleen degene weten die de ALV hebben bijgewoond, vrees ik. Als eerder gezegd, misschien was het wel zinvol geweest om juist dát in de Bondmededelingen te vermelden.

Blauwoog Pool Piet dec 2012 BO Pool

Die was aan de beurt deze week… Maar wederom, er kwam (weer) niks. De wanhoop nabij, want de laatste kans komt er nu zo’n beetje aan, om alsnog jonge konijnen geboren te laten worden. Want daarna is het te laat om ze nog te laten tatoeëren. Dus toch maar even laten dekken. Die konijnen lachen d´r eigen een ongeluk om het baasje. Er wordt wat afgedekt zonder resultaat.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Fabels… en … Varia ….

  1. Aafke zegt:

    Hoi Marco,

    Even een berichtje over het tatoeëren….dat kan al een tijdje het hele jaar door. Het is dus nooit te laat om te tatoeëren. Is voor de persoon die de administratie door moet geven niet handig…..maar toch, konijnen hoeven niet meer nummerloos door het leven.
    Groeten Aafke

    • Dank voor je terechte reactie. Maar ik weet dat de regelgeving daartoe enkele jaren terug is veranderd. De vereniging waar ik lid van ben respecteert nog de oude wijze. Dus tatoeëren voor dieren tot 1 oktober geboren. Waar ik het helemaal mee eens ben. Ook ik zie het nut niet in van dieren van december met een 9 in het oor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.