Catalogus Championshow 2017 online…

Altijd leuk leesvoer, vind ik. Op de Facebook pagina van genoemde organisatie gaf ik aan het vreemd te vinden dat voor het eerst de NAW gegevens van de fokkers werden vermeld. En ook vermeld werden de niet ingezonden noch beoordeelde inzendingen (als gevolg van de vogelgriep) van de sectie “veren”. Zo kom je ook aan je pagina’s. 🙂 Wel altijd ook een gelegenheid om weer eens aan de hand van feitenmateriaal (cijfers en predicaten) te kijken hoe ons ras, de Nederlandse Hangoordwerg er voor staat. Schreef ik twee jaar terug hier op dit weblog in de reacties op de kritieken die men mij zo nodig moest laten weten dat het ras een beetje aan een remote bezig zou zijn, dan moet ik nu toch tot de conclusie komen dat het een beetje stokt om heel eerlijk te zijn. Onderstaand grafiekje geeft dat wel aan. In 2014 en 2015 ben ik niet aan het turven geweest. Het is immers een behoorlijke klus als je dit goed wilt doen, zeker met check en double-check. Bovendien wordt er toch weinig of niets mee gedaan, helaas.

predikaat 2011 2012 2013 2014/15 2016 2017
F 16% 20% 17% 10% 14%
ZG 44% 40% 45% 48% 54%
G 16% 19% 21% 25% 14%
V 2% 2% 2% 3% 1%
O 14% 15% 11% 11% 11%
ABS 7% 3% 3% 3% 3%
NE 0% 0% 1% 0% 3%

2WL-133 twee jaar oud vlak voor prov TT jan 14Om positief te willen beginnen, iets meer F-jes ten opzichte van vorig jaar verhoudingsgewijs. Maar ook vorig jaar haalde dat het al niet bij eerdere edities. Het is dat de ZG beoordeelde dieren het nog een beetje goed maken. Daarentegen lijkt het aantal O-tjes zich een beetje te consolideren. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling, maar het moet beter kunnen nog. Laten we eerlijk zijn, het zijn er gewoon nog steeds teveel. Frappant vond ik deze jaargang dat de O-tjes niet zozeer van beginners afkomstig waren. Maar juist van de gevestigde orde, van fokkers die al decennialang meelopen. Dat maakt het nog iets ernstiger, vind ik. Over het predikaat V (voldoende) heb ik het al eens eerder gehad, te overwegen om het eens in navolging van eerder de M van Matig te gaan vergeten. Mijns inziens het gevolg van de puntenkeuring. Je ziet het eveneens bij andere rassen, dus een tendens. Vreemd te zien/lezen dat je bij de “afdeling NE kleuren” bij de NHD wel tegen een O als predikaat aan kan lopen. En een van de dieren kreeg hier wél een predikaat; een G 89,5 in kooi 1799. Kijk, dat zijn misschien de dingen die je dus niet echt uit een catalogus haalt, en zelf zou moeten aanschouwen. Maar ja, dan moest je deze keer wel de volle mep entree betalen voor een hoop dieren (de “veren”) minder. 😉 Misschien heeft hier overigens een wél erkende kleur in de kooi gezeten (misschien als vervanger), of een al of niet vermeende fawn naar het oordeel van de keurmeester.

Al weer ruim 2,5 jaar terug luidden keurmeesters Harold Adriaans en Bart van de Vlis de noodklok, naar aanleiding van hun inventarisatie op deze show aangaande de NHD’s. En gaven in schrikbarend duidelijke percentages aan waar het aan schortte. Maar hier moet wel effectief een vervolg aan worden gegeven. Hier is vooralsnog nog steeds een taak wegeglegd voor de speciaalclub NHDC dunkt mij.

Heel kort er maar door heen, en niet reageren dat ik dingen gemist heb. 😉 Je kunt om het overzicht te bewaren niet alle details benoemen. Konijngrijs en wit roodoog zijn de “veilige” kleurslagen. Blijkbaar kun je je daar geen buil aan vallen. 3x een O voor eerstgenoemde en 1x dat zelfde vervelende predicaat voor WRO geeft dat wel aan. Al vaker heb ik gepleit om met name wit in een apart subras te gaan benoemen. Zoals bij de Vlamen, Weners, etc. Zwart lijkt op sterven na dood. Bruin (en bruin-bont) lijkt ook maar niet echt van de grond te komen. Wat wel aan een remote bezig is is de kleurslag blauw. En dat werd ook wel eens tijd. Madagascar geeft een globaal goed overzicht van het totale ras. Net even meer F-jes (9) dan O-tjes (7). De madagascar ram in kooi 1642 werd in de catalogus een beetje ondergewaardeerd. Er had een drietje (3F) voor moeten staan. De top zat dicht tegen elkaar aan in deze kleurslag. Dat kan gezonde competitie dus ook doen. Ik heb eerder elders al niet onder stoelen en banken gestoken dat ik blij was er weer eens een madagascar de verdiende winnaar werd in ons ras. Al werd deze winnaar op de ene foto meer recht gedaan dan op een andere. Fotograferen is ook een vak. De marters hebben het moeilijk. Ik zag geen middengeelmarters meer, te moeilijk? De zilvervossepiamarters waren een toonbeeld van mooie evenwichtigheid in predicaten.

Kortom, werk aan de winkel, fokkers en speciaalclub. Het ras verdiend meer dan altijd maar kwantiteit, nu weer eens kwaliteit.

Kom op…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s